فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:4 Issue: 4, 2013

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:4 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد پورکریمی، ابوذر قاضئی صفحه 1
    مقدمه
    آموزش و پژوهش در مسائل امدادی و ارتقای سطح امدادرسانی زمینه مناسبی را برای کسب آمادگی امدادگران و بهینه سازی امر امداد و نجات فراهم می کند. این مقاله با هدف طراحی الگوی نظام جامع آموزش های تخصصی امدادگران و نجات گران جمعیت هلال احمر تدوین شده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای و از نظر نحوه گردآوری داده ها در زمره تحقیقات غیرآزمایشی است و به صورت توصیفی- پیمایشی انجام شده است. ضمنا در این پژوهش از روش ترکیبی (تحقیق کیفی و کمی) استفاده شده است. در این خصوص ابتدا با مطالعه و تحلیل اسناد و انجام مصاحبه های عمیق با 11 نفر از مدیران و کارشناسان آموزش جمعیت هلال احمر (به صورت هدفمند) به ترسیم وضع موجود آموزش هلال احمر پرداخته شده و آسیب های موجود در نظام آموزش های تخصصی شناسایی شده است. سپس با تحلیل وضع موجود، آسیب های احصا شده و ادبیات علمی، الگوی مطلوب آموزش های تخصصی جمعیت طراحی گردید. الگوی طراحی شده از طریق پرسشنامه و با نظرات متخصصان آموزش های تخصصی در هلال احمر مورد اعتبارسنجی قرار گرفته است. روایی ابزار از نوع روایی محتوایی و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ (ضریب آلفای محاسبه شده برای مولفه های مختلف نظام آموزش تخصصی شامل نیازسنجی 95/0، طراحی 97/0، اجرا 97/0، ارزشیابی 96/0 و مکانیزم های انگیزشی 96/0 می باشد) نشان دهنده قابلیت اطمینان بالای ابزار اندازه گیری است. تعداد نمونه مورد بررسی برای بخش اعتبارسنجی 17 نفر از مدیران و دست اندرکاران آموزش های تخصصی می باشد. برای تحلیل آماری داده-ها نیز از آزمون t تک نمونه ای و نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    در این تحقیق آسیب های موجود در فرایند آموزش های تخصصی هلال احمر عبارت بودند از: بی توجهی به نیازسنجی و نبود الگوی مدون در این زمینه، بی توجهی به سازوکارهای طراحی برنامه آموزشی، اجرای نا مناسب دوره های آموزشی، عدم نظارت و ارزشیابی نظام مند دوره های آموزشی و کم توجهی به مکانیزم های انگیزشی در فرایند آموزش.
    بر این اساس نظام جامع آموزش های تخصصی جمعیت هلال احمر الگویی شامل نیازسنجی، طراحی، اجرا، ارزشیابی و مکانیزم های انگیزشی برای آموزش طراحی و ارائه کرده است.
    نتیجه گیری
    الگوی طراحی شده برای آموزش های تخصصی هلال احمر در آن واحد، الگویی مفهومی و عملیاتی است که هم ادبیات علمی موجود در این زمینه را در نظر دارد و هم با انتخاب روش آمیخته در تحقیق و جمع آوری داده های عمیق از وضع موجود و شرایط هلال احمر توانسته بر عملی بودن اجرای الگوی حاضر در هلال احمر صحه گذارد.
    کلیدواژگان: الگو، نظام جامع، آموزش های تخصصی، جمعیت هلال احمر
  • حسن رضا زین آبادی، مریم همتی صفحه 17
    مقدمه
    ارزشیابی کیفیت موسسات علمی کاربردی ضروری است، چراکه منجر به بهبود مستمر کیفیت آنها خواهد شد. این پژوهش با کاربست الگوی سیستمی، در صدد ارزشیابی کیفیت درونداد ها، فرایند ها و برونداد های چهار گروه آموزشی در موسسه آموزش عالی علمی کاربردی هلال ایران برآمده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های ترکیبی قرار دارد. در بخش کیفی، همه متخصصان در زمینه آموزش عالی، آموزش عالی علمی کاربردی، ارزشیابی آموزش عالی، استانداردسازی در آموزش عالی، اساتید موسسه هلال ایران و اعضای هیات علمی، تصمیم سازان و مدیران، صاحبان تالیف و ترجمه در حوزه آموزش عالی جامعه مورد مطالعه در مرحله کیفی پژوهش را تشکیل داده است. در این مرحله نمونه ها (20 نفر) با استفاده از روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب گردید. در بخش کمی، مدیران گروه، اعضای هیات علمی، همه دانشجویان، همه دانش آموختگان و همه کارفرمایان بلافصل (مستقیم) دانش آموختگان شاغل گروه های مورد ارزشیابی، جامعه آماری را تشکیل داده اند. در این مرحله برای انتخاب نمونه ها (341 نفر) از روش نمونه گیری «در دسترس» استفاده گردید. در مرحله کیفی از ابزار «مصاحبه نیمه هدایت شده» و در مرحله کمی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله کمی از نرم افزار PASW Statistic 18 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دروندادهای گروه های مورد ارزشیابی در سطح «نسبتا مطلوبی» از کیفیت قرار دارند. همچنین کیفیت تنها عامل فرایندی تقریبا در تمام گروه ها در سطح «مطلوب»؛ و کیفیت عوامل بروندادی نیز در سطح «نسبتا مطلوب» ارزشیابی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر وجود فاصله تا وضع مطلوب به ویژه در دروندادها و بروندادهاست. فهرست عوامل، ملاک ها و نشانگر های ارزشیابی شده سند بسیار مهمی برای موسسه هلال ایران و گروه های مورد ارزشیابی می باشد. وضعیت نسبتا مطلوب و نامطلوب عوامل، ملاک ها و نشانگر ها در این سند به معنای نقاط مهم برای برنامه ریزی و بهبود می باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفیت، الگوی سیستمی، درونداد، فرایند، برونداد
  • مرضیه فتاحی، اکبر حسن زاده، سید محمد احسان فرح آبادی، مهرزاد آرتنگ صفحه 29
    مقدمه
    سازماندهی و نگهداری نظام سازمانی یکی از مهم ترین وظایف و مسئولیت های مدیریت سازمان محسوب می شود و انجام آن بدان معناست که تعهد سازمانی کارکنان و احساس مسئولیت شاغلان رشد روزافزونی داشته باشد. بنابراین مدیر یک سازمان، در واقع مسئول میزان و نوع تعهد کارکنان نسبت به ارزش های رسمی است. تعهد سازمانی یک متغیر مهم در درک رفتار کارکنان می باشد. تعهد سازمانی با تاثیر بر عملکرد کارکنان باعث افزایش بهره وری، بهبود ارائه خدمات و افزایش کیفیت آن می گردد. از این رو این مطالعه در صدد بررسی رابطه تعهد سازمانی و ابعاد آن با ویژگی های جمعیت شناختی در کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان برآمده است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 1390 در مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان صورت پذیرفت. جامعه پژوهش شامل تمامی کارکنان شاغل در حوزه مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان است. حجم جامعه نمونه با فرمول کوکران معادل 128 نفر است. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد شده تعهد سازمانی آلن و مایر بهره گرفته شد. برای بررسی فرضیه های پژوهشی با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون مقایسه میانگین ها (t-test) استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده میانگین تعهد سازمانی در کل نمونه مورد بررسی معادل 8/59 امتیاز بوده است و نتایج آزمون فرضیه های پژوهشی نشان داده است، بین شاخص تعهد سازمانی کارکنان و میزان تحصیلات آنان رابطه معنی دار وجود داشته است. به علاوه نتایج نشان داده است، این رابطه معکوس و شدت آن ضعیف بوده است. البته وجود این رابطه تنها در مولفه تعهد تکلیفی کارکنان مشاهده شده است. همچنین، بین میانگین شاخص تعهد سازمانی کارکنان و وضعیت استخدامی آنان تفاوت معنی دار وجود داشته است. به طوری که نتایج نشان داده است، میانگین تعهد سازمانی نیروی های قراردادی بالاتر از سایر گروه ها (رسمی- پیمانی) بوده است. البته این تفاوت میانگین در تعهد تکلیفی و تعهد مستمر نیز مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    ضروری است تا مدیران سازمان با توجه به نقش تکنسین های فوریت پزشکی در تضمین سلامت مردم و نجات جان آنها در مواقع بروز حوادث و سوانح با اقداماتی نظیر بالا بردن امنیت شغلی، ایجاد تغییرات مثبت در فرهنگ سازمانی، ارائه آموزش های مناسب و توجیهی قبل از استخدام و اجرای برنامه های تشویقی در افزایش تعهد سازمانی کارکنان خود تلاش کنند.
    کلیدواژگان: تعهدسازمانی، فوریت های پزشکی، اصفهان، سابقه کار
  • مهدی نجفی، هلن علمی، حسین سپاسی مقدم، شاهین فتحی، حسین حاتمی، مصطفی حمدیه صفحه 39
    مقدمه
    فرسودگی شغلی، یک سندرم روان شناختی خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کاهش کفایت شخصی است. فرسودگی شغلی، بیشتر در افرادی که در کارشان مستقیما با مردم سروکار دارند اتفاق می افتد. امدادگران نیز ممکن است فرسودگی شغلی را تجربه کنند. بنابراین، بسیار مهم است که عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی در آنان شناخته و درک شود. این امر باعث می گردد تا از بسیاری از آسیب های روان شناختی در آنان جلوگیری شود. این مطالعه بر آن است تا ارتباط برخی از متغیرهای دموگرافیک را با فرسودگی شغلی، در امدادگران بررسی کند.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 1389 در بین شعب چهارده گانه جمعیت هلال احمر استان تهران صورت پذیرفت. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش تمامی امدادگران شعب چهارده گانه جمعیت هلال احمر استان تهران بودند. تمام امدادگران شعب جمعیت هلال احمر استان مورد سرشماری قرار گرفتند. تعداد افراد شرکت کننده در مطالعه جمعا 297 نفر بود. با توجه به اینکه تمام این امدادگران مرد هستند، افراد مورد بررسی در این مطالعه، همگی مرد بودند. اطلاعات دموگرافیک مربوط به شرکت کنندگان در مطالعه، به وسیله پرسشنامه ای محقق ساخته جمع آوری گردید. برای ارزیابی درجه فرسودگی شغلی شرکت کنندگان در این مطالعه از پرسشنامه استاندارد شده فرسودگی شغلی مسلچ استفاده شد. در این پژوهش، نرم افزار SPSS برای ورود و تحلیل آماری داده ها، به کار گرفته شد و از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و مجذور خی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین کفایت شخصی و سن رابطه مثبت و معنا دار ضعیفی وجود دارد (138/0=r، 05/0> P). همچنین بین کفایت شخصی با تعداد شیفت در ماه گذشته، این ارتباط ضعیف و معنی دار مشاهده شده است (170/0=r، 05/0> P). به علاوه بین سابقه امدادگری، تعداد مشارکت در امدادرسانی حوادث مجروح دار در ماه قبل، سطح تحصیلات و نوع امدادگری با مولفه های فرسودگی شغلی هیچ رابطه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که متغیرهای دموگرافیک بررسی شده در این پژوهش، ارتباطی با فرسودگی شغلی امدادگران نداشته اند. البته با توجه به اینکه همه امدادگران مورد مطالعه مرد بودند، لذا تعمیم نتایج این پژوهش به امدادگران زن باید با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، امدادگران، جمعیت هلال احمر، استان تهران
  • کاظم خرم دل، محمدرضا ابراهیمی، محمود حیدری، محمد امین فرخی، الهام کمرانیان زاده صفحه 47
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی پرسشنامه سنجش میزان رضایت مشتری از خدمات داروخانه جمعیت هلال احمر بود.
    روش ها
    مقاله حاضر از نوع هنجاریابی است. جامعه آماری را تمامی مراجعه کنندگان به داروخانه جمعیت هلال احمر شیراز در زمستان 1390 تشکیل داده اند. به منظور انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع در دسترس بهره گرفته شده است و 330 نفر به عنوان حجم جامعه نمونه بررسی شدند و پرسشنامه سنجش میزان رضایت از خدمات داروخانه را تکمیل کردند. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از روش های همسانی درونی (آلفای کرونباخ و ضریب تصنیفی) و روایی آن از شیوه های روایی صوری، محتوا و روایی سازه (تحلیل عوامل) استفاده شد. داده های پژوهش نیز توسط نرم افزار SPSS-16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل پایایی همسانی درونی ضریب آلفای کرونباخ و تصنیفی را برای عامل کلی معادل88 /0 و 73/0 و ضریب آلفای کرونباخ را برای سه عامل «نحوه برخورد و تعامل کارکنان»، «کیفیت کلی خدمات دهی» و «محیط فیزیکی» به ترتیب معادل 92/0r=0، 75/0r=، 71/0r= نشان داد. مقادیر روایی محتوا و صوری نیز مناسب و مطلوب بود. نتایج تحلیل عوامل تاییدی به روش مولفه های اصلی با چرخش نهایی واریماکس به منظور بررسی روایی سازه سه عامل استخراج گردید و نتایج نشان داد، در مجموع 3 عامل 23/62 درصد از واریانس کل پرسشنامه را تبیین می نمایند.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه حاضر دارای پایایی مناسب و روایی مطلوب به منظور ارزیابی کیفیت خدمات داروخانه های جمعیت هلال احمر می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مراجعه کننده، داروخانه، جمعیت هلال احمر، هنجاریابی
  • حسن اسفندیار صفحه 57
    مقدمه
    دستیابی به توسعه پایدار و موثر از مولفه هایی است که امروزه در برنامه ریزی های خرد و کلان هر کشوری جایگاه ویژه ای دار د. در این فرایند بر استفاده از توان سازمان های غیردولتی، اعضاء داوطلبان و... در دستیابی به توسعه پایدار از سوی دولت ها و سازمان های دولتی بسیار توصیه می گردد. از این روست که گسترش این سازمان ها در سالیان گذشته در بسیاری از کشور ها رو به فزونی نهاده است؛ و از سوی دیگر، در ایران نیز واگذاری مسئولیت های دولتی به بخش های غیردولتی از جمله رئوس برنامه های دولت ها در سالیان اخیر بوده است. در این مقاله سعی گردیده است تا با بررسی جایگاه افراد داوطلب و بیان میزان ارزش اجتماعی و اقتصادی فعالیت های آنان، نقش داوطلبان در روند دستیابی به توسعه پایدار در سطح بین المللی بررسی و در ایران نیز به شناسایی پتانسیل های بالقوه در افراد داوطلب پرداخته شود. در همین رابطه جمعیت هلال احمر به عنوان یکی از بزرگترین تشکل های مردم نهاد بررسی شده است.
    روش ها
    این تحقیق با بهره گیری از روش مطالعه کتابخانه ای و شیوه های دسترسی به اطلاعات از طریق شبکه ها و تارنماهای مربوطه، در صدد پاسخگویی به سوال اصلی مطالعه برآمده است.
    یافته ها
    یافته های مقاله در دو بخش اصلی «داوطلب محوری و انجام فعالیت های داوطلبانه پیش نیاز توسعه موثر» و «نقش داوطلبان در روند توسعه موثر در جمعیت هلال احمر» خلاصه شده است. از این رو محور هایی نظیر داوطلبان و توسعه اقتصادی و اجتماعی، ارزش فعالیت های اجتماعی و اقتصادی داوطلبان، نقش سازمان های غیر دولتی در دستیابی به روند توسعه موثر، رویکرد های توسعه با محوریت داوطلبان در جمعیت هلال احمر، فرصت ها و نقاط قوت، چالش ها و نقاط ضعف بحث و بررسی شده است.
    نتیجه گیری
    بدون شک گسترش فرهنگ داوطلبی در جهان و حضور همه جانبه داوطلبان که بدون چشم داشت مالی و مادی و صرفا بر اساس فطرت پاک بشری که خداوند متعال در انسان ها به ودیعه گذاشته است، می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای در همه شئونات جامعه به خصوص در حوزه های اجتماعی و اقتصادی بر جای گذارد. لذا به نظر می رسد حضور داوطلبان در جامعه و گسترش فرهنگ داوطلبی علاوه بر تسهیل دستیابی کشور ها به توسعه موثر می تواند احیا کننده ارزش های پاک انسانی در کشورهای مختلف گردد. به علاوه، مسئولیت پذیری داوطلبان در قبال جامعه می تواند احیاگر ارزش ها و باور های انسانی باشد و جوامع را به سمت رشد و تعالی رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: داوطلبان، توسعه پایدار، سازمان ها و تشکل ها، مشارکت مردمی
  • رضا حبیبی ساروی، علیرضا خلیلیان، رضا خدابخشی، محمدرضا حبیبی، آرش سیدصالحی، سید محمد حاتمی، غلام غلامی، رمضانعلی عرب، فریبا قاسمی همدانی، تقی باهو طرودی، فاطمه گوران اوریمی، عسکری مهدوی واسوکلایی صفحه 70
    مقدمه
    س آمار رسمی کشور، ایست قلبی و حوادث، به ترتیب رتبه نخست و دوم عوامل منجر به فوت را در ایران شامل می شوند. انجام کمک های اولیه از طریق افراد آگاه حاضر در محل حادثه امکان بقای بیشتر و آسیب کمتر مصدومان را به همراه دارد. این مطالعه برای بررسی وضعیت کنونی آگاهی و نگرش پرسنل دانشگاه علوم پزشکی مازندران به عنوان بخشی از عموم جامعه در خصوص کمک های اولیه و احیای قلبی- ریوی صورت پذیرفت.
    روش ها
    روش پژوهش در این مطالعه با توجه به نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی - پیمایشی است. جامعه پژوهش در این مطالعه شامل تمامی پرسنل غیرپزشکی در ستاد مرکزی و واحدهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در شهر ساری است. با بهره گیری از فرمول کوکران 320 نفر انتخاب گردید. در این مطالعه از روش نمونه گیری لایه ای بهره گرفته شده است. ابزار اندازه گیری در این مطالعه پرسشنامه استاندارد شده بوده است. پرسشنامه در سه بخش اطلاعات دموگرافیک و نظرسنجی، ارزیابی نگرش، و ارزیابی دانش و آگاهی بوده است. برای بررسی روایی- محتوای صوری پرسشنامه از نظر متخصصان آموزش همگانی هلال احمر و اساتید دانشگاه نسبت به تعدیل و تصحیح آن، بهره گرفته شد. همچنین نتایج ضریب آلفای کرونباخ (سوالات مربوط به دانش r=0/83 و سوالات مربوط به نگرش r=0/88) نشان داد، سوالات از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است.
    یافته ها
    مقایسه میانگین امتیاز دانش جامعه نمونه در مورد کمک های اولیه در دو گروه دارای سابقه آموزش کمک های اولیه با افرادی که در این دوره ها شرکت ننموده بودند نشان داد، اختلاف معنی داری بین این دو گروه وجود دارد (05/0>P و 535/2=t)، اما این اختلاف در میانگین امتیاز نگرش جامعه نمونه در مورد کمک های اولیه در دو گروه دارای سابقه آموزش کمک های اولیه با افرادی که در این دوره ها شرکت ننموده بودند، مشاهده نگردید (05/0

    نتیجه گیری
    از آنجا که دانشگاه علوم پزشکی مازندران به عنوان یکی از سازمان های مسئول درحفظ و ارتقای سلامت جامعه و به عنوان دستگاه ناظر در این بخش محسوب می شود، می بایست بیش از پیش در ارتقای سطح دانش و آگاهی کارکنان خود گام بردارد. در همین خصوص و در راستای آموزش همگانی باید به افزایش پوشش آموزش کمک های اولیه در سطح کارکنان غیر درمانی دانشگاه از طریق مدل های آموزشی مناسب اقدام گردد و یکی ازمهم ترین اقدامات در این زمینه، حساس سازی مسئولان و پرسنل برای بذل توجه بیشتر به ترویج آموزش کمک های اولیه در سطح دانشگاه است.
    کلیدواژگان: کمک های اولیه، احیای قلبی، ریوی، نگرش، مازندران
|
  • Javad Pourkarimi, Abouzar Ghazee Page 1
    Background
    Education and research in relief issue and its improvement for rescue workers provides an appropriate context and optimization to get ready. This paper aimed to design a comprehensive system of professional training for rescue and relief workers in Red Crescent society.
    Methods
    This descriptive-survey research is a developmental and non-experimental study in terms of goal and data collection. This study used of both qualitative and quantitative methods. Firstly, the exiting situation have been drawn and also damages have been assessed with studying and analyzing documents and using deep interviews with 11 training specialists and managers of Red Crescent Society (targeted interviews). Then, the optimal model of specialized training was organized. The designed pattern of questionnaire and the specialized training have been validated by relevant experts. The validity and reliability of research were calculated by content and Cronbach's alpha coefficient which indicated measurement instrument has high reliability (alpha coefficient was assessed for different components of specialized training system including need assessment= 0/95; design =0/97; implementation= 0/97; evaluation= 0/96 and motivational mechanisms= 0/96). About 17 managers and involved people in specialized training were accredited. One sample t-test and SPSS was used for data statistical analyzing.
    Findings
    According to the results, the current deficits of professional training were as follows: lack of attention to the needs assessment; no systematic pattern in area; lack of mechanisms of designing training programs; lack of proper training courses; lack of systematic monitoring and evaluation of training courses; and little attention to the motivational mechanisms of learning process. Accordingly, the comprehensive system of specialized training is suggested a systematic pattern for Red Crescent society including need assessment, design, implementation, evaluation and motivational mechanisms for training.
    Conclusion
    The designed model for specialized training is a conceptual and operational one which considers scientific literature in this field by using mixed methods and collecting data could confirm the feasibility of model validation in Red Crescent society.
    Keywords: pattern, comprehensive system, specialized training, Red Crescent society
  • Hassanreza Zeinabadi, Maryam Hemmati Page 17
    Background
    The quality evaluation of applied-science institutes is necessary due to the importance of continuous quality improvement. By using system model, current study has evaluated the inputs, processes and outputs of four departments at Iran Helal Institute of Applied-Science & Technology.
    Methods
    In this mixed method study, 20 participants were interviewed in the qualitative phase. After content analysis of interviews and also using national and international experiences, 13 factors, 52 criteria, 280 indicators / judgment criteria were compiled in 3 sections including inputs, processes and outputs. On the basis of the results of qualitative phase, the questionnaires and checklist were prepared and completed by 341 participants including heads of departments, faculty members, students, alumni, and employers in the quantitative phase.
    Findings
    According to the results, inputs and outputs of departments were evaluated at»fairly-desirable«level. Also the quality of process factor (teaching) was evaluated at»desirable «level.
    Conclusion
    The results indicated that the evaluated departments have gap between their current situation and desirable situation especially in case of inputs and outputs. The list of evaluated factors, criteria, and indicators is a great document for Iran Helal institute of Applied-Science & Technology. Undesirable and fairly desirable level of some factors, criteria, and indicators in this document are spotlights for quality improvement and planning in this institute.
    Keywords: quality evaluation, system model, input, process, output
  • Seyed Mohammad Farahabadi, Marzieh Fattahi, Mehrzad Artang Page 29
    Background
    One of the most important duties of manager is to organize and to maintain the organizational system. It means that the organizational commitment and responsibility of staff and employees must increase. In fact, managers of organization are responsible for the amount and type of employee commitment to the values. Organizational commitment is an important variable in understanding towards employees’ behavior. The organizational commitment improves and increases services and its quality with effect on employees’ performance.This paper aims to study the relationship between organizational commitment with demographic characteristics in staff of Isfahan Emergency Medical & Disaster Management Center.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in 2011. The staff of Isfahan Emergency Medical & Disaster Management Center (128) was studied and analyzed by random sampling. By using the administrated questionnaire, data were collected and analyzed by SPSS.
    Findings
    The results of the study were as follows: the average score of organizational commitment was about 59/8 and there was a significant relationship between index of employees’ organizational commitment and their education; it was an adverse relationship with a weak intensity. This relationship has been observed only in employees’ organizational commitment. Also, there has been a significant relationship between the average index of employees’ organizational commitment and their employment status. According to the results, the average of contractual employees’ commitment was more than other groups (official and etc). However, the mean difference was observed in both obligatory and continuous commitment.
    Conclusion
    Because of the critical role of emergency medical technicians in ensuring health and saving people’ life in disasters, it is essential for managers to improve the employees’ organizational commitment by increasing job security, creating positive changes in organizational culture, providing appropriate training and briefing and incentive programs.
    Keywords: organizational commitment, medical emergencies, Isfahan, job experience
  • Mehdi Najafi, Mostafa Hamdieh, Hossein Hatami, Hossein Sepasi Moghaddam, Shahin Fathi, Helen Elmi Page 39
    Background
    Burnout is a psychological syndrome concerning emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment. Burnout occurs often in people who deal with others in their business. Relief workers may also experience burnout, so it is important to know the burnout related factors in order to prevent psychological disorders in them. The aim of this study was to verify the relationship between some of the demographic variables and burnout in relief workers.
    Methods
    This was a cross-sectional survey to study the correlation between burnout and demographic variables in relief workers. The study population was all the relief workers of Red Crescent society in Tehran province. Census method was used for collecting data. About 297 relief workers which were all male participated in the study. Demographic data was collected by using a self administrated questionnaire. Maslach Burnout Inventory (MBI) was used as a research tool for assessing burnout levels.
    Findings
    According to the findings, there was a positive and significant but poor association between both age and number of shifts in a month with personal accomplishment. No association was found between past occupational experience (as a relief worker), number of participations in past month incidents, educational level and type of serving (as a volunteer or non-volunteer relief worker) with burnout components.
    Conclusion
    The results showed that there is no relationship between burnout and demographic variables studied in this survey in relief workers.
    Keywords: burnout, relief worker, demographic variables
  • Kazem Khoramdel, Mohammad Reza Ebrahimi, Mahmood Heydari, Mohammad Amin Farokhi, Elham Komranian Zade Page 47
    Background
    This research aimed to develop and validate the questionnaire in order to measure patients’ satisfaction with pharmacy services of Red Crescent society.
    Methods
    This study was standardisation. In this study, about 330 people who referred to pharmacy of Red Crescent society of Shiraz Township were selected and studied by using purposive sampling in winter 2011. The reliability was assessed by internal-consistency method (Cronbach's alpha and split-half coefficient) and by content and construct validity (factors analysis) validity was measured. Data was analyzed by using SPSS.
    Findings
    The results of internal consistency indicated that alpha coefficient and split-half for the total factors were 0/88 and 0/73; and alpha coefficient for the three factors of 'interpersonal aspects','services quality' and 'ambience' was 0/92, 0/75, 0/71 respectively. The values of face and content validity were appropriate. The result of factors analysis (with varimax rotation) indicated that three factors explained questionnaire variance (%62/23).
    Conclusion
    The mentioned questionnaire had an appropriate validity and desired reliability in order to evaluate the quality of services in pharmacy of Red Crescent society.
    Keywords: patient's satisfaction, pharmacy, Red Crescent society, standardization
  • Hassan Esfandiar Page 57
    Background
    Nowadays, sustainable and effective development has an important position in countie's micro and macro planning which includes several parts such as personal development, culture and social system, government, economic system infrastructure, and environment. However, this process is recommended by governments and governmental organizations to use the ability of non-governmental organizations, members, volunteers, legal persons and their role in achieving sustainable development. Therefore, development of organizations and NGOs has increased in many countries in the past years. In Iran, government assigned responsibilities for private sectors in recent years. This paper aimed to study the position of volunteers, the value of their social and economic activities, and the role of volunteers in achieving sustainable development at international level and Red Crescent society, the largest NGO, is investigated as one of the responsible organization for organizing volunteer activities.
    Methods
    In this paper, the methods of achieving sustainable development were studied using library documents and information from networks by voluntary participation and the author' experience in the field of volunteers management nationally and internationally.
    Findings
    Nowadays, with spreading of economic and social problems in the world, international organizations especially UN has tended to promote volunteering culture. And they are trying to use volunteers in order to minimize economic pressure to needy and vulnerable groups (Importance of volunteer's role in the world); increasing of social crises in the world has shown decline of civilized western world from religious and valuable concepts. So with valuable and humanitarian concepts and values and voluntary activities, it is trying to find and get together a kind of common culture in people's relationships regardless of their color, race, language and religion (communicating of people around the world with each other through volunteering concept); regarding civil society and developing of democracy by volunteers in various communities and attention of governments, politicians and decision-makers in societies are other important issues in volunteers participation (Attention of governments and politicians to volunteering concept); and the responsible international organizations are trying to increase participation of the private sectors and organizations in voluntary activities and utilize fully of their ability in order to help the needy and affected people. Accordingly, major donors and sponsors of volunteer programs are private companies, entrepreneurs, banks, financial institutions, and local businesses (active participation of private sectors and volunteers in volunteer's activities).
    Conclusion
    Undoubtedly, promotion of volunteering culture in the world and ubiquity participation of volunteers without any financial and material expectation can leave behind a significant effect on all society aspects based on human nature especially in social and economic dimensions. However, it seems that volunteers in community and promotion of volunteering culture can revive human values in different countries in addition to facilitate the access of effective development for them. Therefore, volunteer's sense of responsibility can revive values and personal beliefs in the community and also leads to people growth.
    Keywords: volunteers, sustainable development, organizations, NGOs
  • Mohammadreza Habibi , Alireza Khalilian, Taghi Bahou Toroudi, Arash Seyed Salehi, Fariba Ghasemi Hamedani, Ramezanali Arab, Gholam Gholami, Sayyed Mohammad Hatami, Reza Khodabakhshi, Fatimah Gouran Orimi, Askari Mahdavi Vasoukolaee, Reza Habibisaravi Page 70
    Background
    According to the official statistics, cardiac arrest and accidents are included respectively as the first and second causes of death in Iran. Giving first aid to victims by trained people present at the scene causes less damage to the injured. This research was performed in order to study the current state of knowledge and attitudes of staffs of Mazandaran University of Medical Sciences about first aid and CPR.
    Methods
    In this descriptive survey, all non-medical staffs (in headquarter and subordinate units) of Mazandaran University of Medical Sciences were studied in city of Sari in 2012. A total of 320 persons were selected and studied with stratified sampling using Cochran formula. By using a self-administered standardized questionnaire, data was collected in three parts: demographic information, knowledge and attitudes assessment. In order to evaluate validity and reliability, it was used of the opinion of public education experts of Red Crescent society and also university professors. However, the results of Cronbach's alpha coefficient (questions related to knowledge and attitudes r=0/83 and r=0/88 respectively) showed an acceptable internal consistency.
    Findings
    The comparison of average score between the two groups indicated there were significant differences between the trained and untrained groups about knowledge of first aid (P<0/05, t=2/535). However, significant differences were not observed between attitudes of two groups’ average score towards first aid (0/05< P, t=0/618).
    Conclusion
    According to the results, Mazandaran University of Medical Sciences as one of the monitoring system and responsible organization for promoting health should improve the knowledge and awareness of its personnel. Since the staffs’ information should keep up to date with appropriate retraining methods, appropriate educational programs should be launched for nonmedical staffs of the university. In this regard, one of the most important measures for officials is to pay more attention to promoting and training of first aid skills of the personnel.
    Keywords: first aid, CPR, attitude, Mazandaran